Miben rejlik a Dobble népszerűségének titka?

A Dobble játék

A Dobble játék angol/amerikai megfelelője a Spot it!, ami azt jelenti, hogy Vedd észre!, Szúrd ki!. A Dobble fantázianév nem kapcsolódik szorosan sem ehhez az elnevezéshez, sem pedig magához a játékhoz, mégis különleges hangzása miatt könnyen beleivódott a köztudatba. De mitől lett ilyen közismert? Hogyan lett hazánkban az egyik legnépszerűbb játék rövid időn belül? Hogyan lehet egyszerre gyerekek és felnőttek kedvence? Miben rejlik a sikerének a titka?

Egyszerű Játékmechanizmus

A Dobble egy 55 kerek lapból álló kártyajáték, melyen különböző hétköznapi szimbólumok (szellem, violinkulcs, hóember, tenyér, stb.) helyezkednek el. Minden kártyalapon 8 szimbólum található, más-más elrendezésben és méretben.

A Dobble játék érdekessége pedig abban rejlik, hogy bármely két kártyát egymás mellé téve, lesz a kártyákon egy – de csak egy! – egyező kép. Koncentrálni kell azonban ahhoz, hogy gyorsan kiszúrjuk az egyetlen közös elemet, hiszen sokszor elvész a sok színes ábra között az, amit éppen keresünk. Amint észrevettük és hangosan kimondtuk, már el is vehetjük – vagy el is dobhatjuk – az aktuális kártyát, attól függően, melyik változatot játsszuk.

Dobble kártyák

Mindenki járt már úgy, hogy áthívta a barátait, családtagjait és egy idő után lapossá vált a buli. Ha elolvasod a cikkemet, akkor mutatok neked egy olyan kártyajátékot, amitől feldobhatod az ilyen estéket. Hidd el nekem Te leszel a legjobb!

Ez nem más lesz, mint a Dobble. Ha azt gondolod, hogy ez ugyanolyan lesz, mint a többi, akkor tévedsz. Csak figyelj és rögtön meg fog tetszeni.

Tehát mi is az a Dobble? Ez a játék 55 lapból áll. Amelyeken találsz néhány szimbólumot. Általában 8db szokott rajta lenni. A feladat egyszerű: Keverd össze a paklit és vegyél ki random két lapot. Egy- egy (az az egy pár) tárgy meg fog majd egyezni, neked ezt meg kell találnod és hangosan kiabálni, hogy Megvan! Ezek után pedig csak be kell zsebelned a legtöbb kártyát és nyertél.

Nagyon sok előnye van a Dobble-nak. Először is ezt a játékot bárkivel játszhatod, a családoddal, a barátaiddal, és a picikkel is egyaránt. Néha a gyerekek gyorsabban megtalálják a párokat, mint az idősebbek. Itt nem számít semmi, csak az, hogy mennyire vagy szemfüles, mennyire figyelsz és természetesen az, hogy mennyire vagy gyors. Fejleszti a reflexet, a koncentrációs képességet.

Másodszor: nagyon kicsi. A mérete miatt bárhová magaddal viheted. A zsebedben, a táskádban, a bőröndödben, és a kocsidban is találni fogsz neki helyet. A nyaralásokat, a kirándulásokat vagy akár csak egy vonat utat is színesebbé tud tenni. Több már nem fogsz unatkozni.

Hogy még érdekesebbé tegyem ezt számodra, mutatok neked három különböző Dobble-t.

  1. Dobble alapjáték: Citromsárga és lila csomagolásban találhatod meg. Teljes mértékben ugyan az, mint Dobble!
  2. Star Wars: A népszerű sorozat elemeire épül, mert a szimbólumokat átváltják a film karakterei. Azonban a játékszabályok megmaradnak.
  3. Dobble Kids: Végezetül, de nem utolsó sorban hadd mutassam be neked a Dobble Kids-et. Ez a piciknek lett kitalálva, hisz már 4 éves kortól játszhatják. Azonban itt csak 6db hátköznapi dolog van a kör alakú lapon, hogy könnyebb legyen megtalálni a gyerekeknek a párokat.

Dobble kiadványok

Kiadója az Asmodee. Honlapja: http://www.asmodee.com

Egy kis videós ízelítő a Dobble-ról: (Dobble játékismertető)

Érdekességek, Blog

Dobble játék készítése

Dobble játék készítése otthon! Online segítséggel nem is nagy nehézség! Válaszd ki milyen nehezet szeretnél, töltsd fel a saját képeket és már nyomtathatod is a saját készítésű Dobble játékot! Egy különleges felhasználási módja is ismert a Dobble játékoknak! Tudtad, hogy fejlesztheted is saját vagy gyermeked idegennyelvtudását ezzel az egyszerű kártyajátékkal? Játszhatjátok angolul, németül, vagy bármely más …

Dobble a telódon!

Telepítsd fel és játssz a telefonodon is a világ egyik legnépszerűbb játékával a Dobbe-val. (másik eredeti neve Spot It!) Androidosok itt érhetik el a játékot: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.asmodeedigital.spotitduel&hl=hu Iphone tulajdonosok itt tölthetik le az online Dobble appot! https://itunes.apple.com/bg/app/dobble-duel/id1199075455?mt=8 Kiadó Asmodee Digital. A játék ingyenesen letölthető, de bizonyos játékrészekért és bővítményekért pénzt kérhet a kiadó. További információk Ahhoz, …

Dobble a Bordgamegeek-en

A Dobble (Spot It!) nagyon sok verziója és értékelése érhető el a legnagyobb társas oldalon a Boardgamegeek-en. További információ: https://boardgamegeek.com/boardgame/63268/spot-it Dobble (Spot It!) Díjak, jelölések 2013 Ludoteca Ideale Children’s Games Winner 2012 Japan Boardgame Prize U-more Award Nominee 2012 Hra roku Nominee 2011 Gouden Ludo Nominee 2010 Lys Enfant Finalist