Miben rejlik a Dobble népszerűségének titka?

A Dobble játék

A Dobble játék angol/amerikai megfelelője a Spot it!, ami azt jelenti, hogy Vedd észre!, Szúrd ki!. A Dobble fantázianév nem kapcsolódik szorosan sem ehhez az elnevezéshez, sem pedig magához a játékhoz, mégis különleges hangzása miatt könnyen beleivódott a köztudatba. De mitől lett ilyen közismert? Hogyan lett hazánkban az egyik legnépszerűbb játék rövid időn belül? Hogyan lehet egyszerre gyerekek és felnőttek kedvence? Miben rejlik a sikerének a titka?

Egyszerű Játékmechanizmus

A Dobble egy 55 kerek lapból álló kártyajáték, melyen különböző hétköznapi szimbólumok (szellem, violinkulcs, hóember, tenyér, stb.) helyezkednek el. Minden kártyalapon 8 szimbólum található, más-más elrendezésben és méretben.

A Dobble játék érdekessége pedig abban rejlik, hogy bármely két kártyát egymás mellé téve, lesz a kártyákon egy – de csak egy! – egyező kép. Koncentrálni kell azonban ahhoz, hogy gyorsan kiszúrjuk az egyetlen közös elemet, hiszen sokszor elvész a sok színes ábra között az, amit éppen keresünk. Amint észrevettük és hangosan kimondtuk, már el is vehetjük – vagy el is dobhatjuk – az aktuális kártyát, attól függően, melyik változatot játsszuk.

Dobble kártyák

Mindenki járt már úgy, hogy áthívta a barátait, családtagjait és egy idő után lapossá vált a buli. Ha elolvasod a cikkemet, akkor mutatok neked egy olyan kártyajátékot, amitől feldobhatod az ilyen estéket. Hidd el nekem Te leszel a legjobb!

Ez nem más lesz, mint a Dobble. Ha azt gondolod, hogy ez ugyanolyan lesz, mint a többi, akkor tévedsz. Csak figyelj és rögtön meg fog tetszeni.

Tehát mi is az a Dobble? Ez a játék 55 lapból áll. Amelyeken találsz néhány szimbólumot. Általában 8db szokott rajta lenni. A feladat egyszerű: Keverd össze a paklit és vegyél ki random két lapot. Egy- egy (az az egy pár) tárgy meg fog majd egyezni, neked ezt meg kell találnod és hangosan kiabálni, hogy Megvan! Ezek után pedig csak be kell zsebelned a legtöbb kártyát és nyertél.

Nagyon sok előnye van a Dobble-nak. Először is ezt a játékot bárkivel játszhatod, a családoddal, a barátaiddal, és a picikkel is egyaránt. Néha a gyerekek gyorsabban megtalálják a párokat, mint az idősebbek. Itt nem számít semmi, csak az, hogy mennyire vagy szemfüles, mennyire figyelsz és természetesen az, hogy mennyire vagy gyors. Fejleszti a reflexet, a koncentrációs képességet.

Másodszor: nagyon kicsi. A mérete miatt bárhová magaddal viheted. A zsebedben, a táskádban, a bőröndödben, és a kocsidban is találni fogsz neki helyet. A nyaralásokat, a kirándulásokat vagy akár csak egy vonat utat is színesebbé tud tenni. Több már nem fogsz unatkozni.

Hogy még érdekesebbé tegyem ezt számodra, mutatok neked három különböző Dobble-t.

  1. Dobble alapjáték: Citromsárga és lila csomagolásban találhatod meg. Teljes mértékben ugyan az, mint Dobble!
  2. Star Wars: A népszerű sorozat elemeire épül, mert a szimbólumokat átváltják a film karakterei. Azonban a játékszabályok megmaradnak.
  3. Dobble Kids: Végezetül, de nem utolsó sorban hadd mutassam be neked a Dobble Kids-et. Ez a piciknek lett kitalálva, hisz már 4 éves kortól játszhatják. Azonban itt csak 6db hátköznapi dolog van a kör alakú lapon, hogy könnyebb legyen megtalálni a gyerekeknek a párokat.

Dobble kiadványok

Kiadója az Asmodee. Honlapja: http://www.asmodee.com

Egy kis videós ízelítő a Dobble-ról: (Dobble játékismertető)

Érdekességek, Blog

Dobble Disney Princess

Dobble Disney Princess társasjáték: Az élménydús játék, ami elvarázsol A társasjátékok világa sosem halványul el, és folyamatosan fejlődik. A Dobble Disney Princess társasjáték egy olyan klasszikus játék, amely az évek során hatalmas népszerűségre tett szert. Ez a játék számos lehetőséget kínál a játékosok számára, hogy elmerüljenek a Disney mesék varázslatos világában. A Dobble Disney Princess …

Dobble Pixar társasjáték

A gyorsaság és felismerés játéka a legkisebbeknek rajzfilmhősökkel!A Dobble Pixar pörgős, zsebre vágható kártyajáték 5-féle játékváltozattal már 4 éves gyerekeknek is. A kártyákon 6-6 különböző, népszerű rajzfilmekből ismert képecske látható, és bármelyik két kártyán mindig van egy ugyanolyan belőlük. A játékosok feladata, hogy a többieknél gyorsabban megtalálják a közös képeket. A koncentrációt és a reflexeket …

Dobble Mini Classic társasjáték

Dobble Mini Classic társasjáték: A gyorsaság és felismerés játéka a legkisebbeknek praktikus úti kivitelben!A Dobble Mini pörgős, zsebre vágható kártyajáték 5-féle játékváltozattal már 4 éves gyerekeknek is. A kártyákon 6-6 különböző képecske látható, és bármelyik két kártyán mindig van egy ugyanolyan belőlük. A játékosok feladata, hogy a többieknél gyorsabban megtalálják a közös képeket. A koncentrációt …